Ellens första påsk

Så var påskhelgen i princip slut, eller i alla fall firandet. Igår var vi hos mina föräldrar och "firade". Vi fick mat, kladdkaka och jordgubbar. Ellen fick ett påskägg också, med fina kläder i. Och en leksak. Men hon tyckte nog att själva ägget var det mest intressanta. Till exempel kunde hon använda det som hjälm.
 
Idag har vi vart hos emils föräldrar, vi fick mat och kladdkaka. Och jordgubbar. Jag kan inte minnas att jordgubbar hör till påsken, men tydligen så gör det väl det. Eftersom vi fått det på hundra procent av alla ställen vi firat påsk på i år. 
 
Hjälmägget
 
Ja, annars då? Ellen har lärt sig att sitta. Och slutat helt med ersättning. Och igår fick hon inviga sittdelen till vagnen, vilket så klart gick finfint.
 
I morse gick vi lilla familjen en promenad till ica och köpte frukost, sen hade vi picknick i solen vid ån. Det var jätteskönt ute, men frukosten var allt annat än god. Tyvärr.
 
Jag håller på att packa för fullt inför flygturen i veckan. Vad behöver man egentligen ha med sig när man åker bort med en spädis? Och vad får man absolut inte glömma? 

Hur är det möjligt?

Vi har ju som bekanat hantverkare här, även idag trots att det är röd dag. Jag tror att de ligger lite efter i schemat. Eller så tycker de bara att det är fantastiskt roligt att jobba. I alla fall. De lever om. Pratar högt. Sågar, borrar, skruvar och väsnas. De där klassiaka hantverkar-buller-och-bång-ljuden, ni vet. De verkar ha fått nog av glidexfasonerna. Av ljuden att döma alltså. Vi har inte hört några fler önskemål om "längre in" heller. Men hur som helst. De lever om och det låter högt, högt, högt. Och vet ni vad ellen gör? Hon sover. Alltså SOVER. Djupsömn. Senaste tiden har hon sovit sig igenom följande:
  • Hantverkar-buller-och-bång-ljud.
  • Brandvarnaren.
  • Sågning i plåt. Alltå PLÅT. Vet ni hur högt det låter?
  • Brandvarnaren igen.
 
Men om jag och emil mot förmodan skulle vakna före henne en morgon och gå upp så kan ni vara bra säkra på att det hinner gå ungefär en halv sekund innan hennes små blå slår upp...

Blubb, blubb

Det allra bästa med min nya, fina tvättmaskin är att den spelar en glad trudelutt när den är färdig. Det är nästan så att det blir roligt att plocka ur och hänga upp sju kilo underkläder och strumpor. Men bara nästan. En annan bra sak är att det går att fördröja starten. Det är mycket bra för mig eftersom jag inte orkar sortera och tvätta tvätten på dagen, och på kvällen när jag har tid att tvätta så orkar jag inte hänga upp den istället. Det är verkligen en plåga, varje gång. Det ska erkännas att det ju har hänt att tvätten fått tillbringa natten i maskinen för att sedan ta en kortare svängom på morgonkvisten innan den fått komma ut. Men nu! Nu hörni! Nu har jag fyllt maskinen med tvätt, doserat tvättmedel och sköljmedel, och ställt in timern. Lagom till lilla fröken vaknar i morgon kommer tvättmaskinen spela den glada jag-är-färdig-trudelutten. Sen att det bubblar och snurrar fort, fort, fort så att tvätten nästan är torr när jag ska hänga upp den är ju inte heller fel. 
 
Tyvärr kommer röris kapa vattnet till underverket i morgon, vilket innebär att jag inte kommer få avnjuta dessa fantastiska egenskaper förrän någon gång efter den 20 april... 

Glidex

 
Vi har hantverkare här som ska försöka få någon ordning på badrummet. Igår hörde vi dem hela tiden säga "längre in, längre in". Men det hördes inga hantverkar-buller-och-bång-ljud. Så vi började fundera på vad de egentligen höll på med. Idag fick vi svaret:
 
Glidex + längre in = dra era egna slutsatser. Vi har dragit våran.

Paradiset!

Vaccination

...och så var det det här med alla dumma jävlar som inte vaccinerar sina ungar. Lite intressant det där. Jag var ju tvungen att googla lite på varför föräldrar väljer att inte följa det allmänna vaccinationsprogrammet. Våran BVC-sköterska sa till oss när ellen skulle få sin första sptuta vid tre månader att det är så många i örsundsbro som väljer att avstå från vaccinationer. Tydligen finns det till och med facebook-grupper startade här som förespråkar att avstå från de vaccinationer som erbjuds. Efter lite eftersökningar så kan jag konstatera att anledningarna till att avstå vaccinationerna är bland annat:
  • MPR-vaccinet leder till autism
  • Sjukdomarna är så pass ovanliga att man inte behöver vaccinera mot dem
  • Följdsjukdomar är ovanliga och behöver inte tas i beaktning
  • Dödsfall är ovanliga och behöver inte tas i beaktning
  • Det är fel att vaccinera flickor mot påssjuka och pojkar mot röda hund
 
Och då tänker jag så här. Det där med autism är ju dementerat. Gubben (Andrew Wakefield) som presenterade det där med autism har ju tagit tillbaka rapporten och bekräftat att han redvisade felaktiga resultat för att få pengar. Och artikeln är baserad på tolv barn. Bara där kan ju varenda vettig människa själv förstå att det inte är ett representativt underlag för en sådan typ av studie. Vi kan väl bara lägga ner det där om att vaccin skulle ge barn autism? Fundera istället på det här: det kan inte vara så att autism i regel upptäcks i ungefär samma veva som vaccinet ges, eftersom det är då man går på kontroll hos BVC? Barnen vaccineras inte förrän vid arton månaders ålder vilket beror på att de under spädbarnsåret har ett skydd från mammas moderkaka (förutsatt att hon har ett skydd), och det tidigaste naturliga besöket hos BVC efter ettårskontrollen är vid arton månader. 
 
Ja, sjukdomarna är ovanliga eftersom vi vaccinerar mot dem. Nej, det beror inte enbart på att vi har förbättrad hygien. I länder där vaccinationer inte ges på samma sätt som i sverige finns betydligt fler fall av bland annat mässlingen. Och det gäller inte bara i utvecklingsländer även om dödligheten i dessa länder kanske är högre. Sen är det här argumentat i samband med mässling ganska intressant. Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns, och smittar via luftvägar och ögonens slemhinnor. Hur kan det då hjälpa att tvätta händerna?
 
Följdsjukdomarna kanske är ovanliga, men det hindrar inte att ni gråter ut i aftonbladet när lilla pelle på tre år fått en allvralig inflammation i hjärnan till följd av mässling som hans föräldrar vägrat att vaccinera honom mot. Eller ännu värre om han dött. Visst skulle det då vara vårdens fel? För så fungerar det ju. Ingen bär något eget ansvar av sina idiotiska val. Det är alltid någon annans fel. Allra helst vårdens.
 
Ja, varför vaccinerar vi inte enbart dem som kan tänkas drabbas? Det här är mycket enkel logik. Att vara vaccinerad innebär inte ett hundraprocentigt skydd, det vill säga att alla de som är vaccinerade inte har ett fullgott skydd. Eftersom alla människor runt omkring är vaccinerade så gör det inte så mycket om någon inte har ett fullgott skydd. De andra personerna förhindrar att smittor sprids. Så om enbart det ena könet vore vaccinerat mot en sjukdom så skulle den fortfarande florera bland det andra könet, det vill säga smittan skulle hela tiden vara närvarande och de utan helt skydd skulle drabbas. 
 
Sen finns det föräldrar som inte vaccinerar mot till exempel stelkramp. Vet ni vad stelkramp är? Kopierat från 1177:
"Stelkramp orsakas av en bakterie. Den bildar ett gift som blockerar nerver i ryggmärgen och gör att man får kramper i musklerna. Infektionen börjar oftast i ett litet sår som har kommit i kontakt med bakterien, som finns i till exempel jord. Stelkramp smittar inte mellan människor.

Om man har stelkramp får man krampliknande muskelsammandragningar. De börjar i ansiktet och halsen och sprider sig till kroppen, armarna och benen. Kramperna sätts igång av yttre intryck som beröring eller ljud.

Eftersom de kramper man får kan vara så kraftiga att man riskerar att kvävas, brukar man få ligga i respirator och vara sövd tills giftet har försvunnit ur kroppen. Man brukar också få behandling med antibiotika och motgift."

En hjälte

RSS 2.0