Vaccination

...och så var det det här med alla dumma jävlar som inte vaccinerar sina ungar. Lite intressant det där. Jag var ju tvungen att googla lite på varför föräldrar väljer att inte följa det allmänna vaccinationsprogrammet. Våran BVC-sköterska sa till oss när ellen skulle få sin första sptuta vid tre månader att det är så många i örsundsbro som väljer att avstå från vaccinationer. Tydligen finns det till och med facebook-grupper startade här som förespråkar att avstå från de vaccinationer som erbjuds. Efter lite eftersökningar så kan jag konstatera att anledningarna till att avstå vaccinationerna är bland annat:
  • MPR-vaccinet leder till autism
  • Sjukdomarna är så pass ovanliga att man inte behöver vaccinera mot dem
  • Följdsjukdomar är ovanliga och behöver inte tas i beaktning
  • Dödsfall är ovanliga och behöver inte tas i beaktning
  • Det är fel att vaccinera flickor mot påssjuka och pojkar mot röda hund
 
Och då tänker jag så här. Det där med autism är ju dementerat. Gubben (Andrew Wakefield) som presenterade det där med autism har ju tagit tillbaka rapporten och bekräftat att han redvisade felaktiga resultat för att få pengar. Och artikeln är baserad på tolv barn. Bara där kan ju varenda vettig människa själv förstå att det inte är ett representativt underlag för en sådan typ av studie. Vi kan väl bara lägga ner det där om att vaccin skulle ge barn autism? Fundera istället på det här: det kan inte vara så att autism i regel upptäcks i ungefär samma veva som vaccinet ges, eftersom det är då man går på kontroll hos BVC? Barnen vaccineras inte förrän vid arton månaders ålder vilket beror på att de under spädbarnsåret har ett skydd från mammas moderkaka (förutsatt att hon har ett skydd), och det tidigaste naturliga besöket hos BVC efter ettårskontrollen är vid arton månader. 
 
Ja, sjukdomarna är ovanliga eftersom vi vaccinerar mot dem. Nej, det beror inte enbart på att vi har förbättrad hygien. I länder där vaccinationer inte ges på samma sätt som i sverige finns betydligt fler fall av bland annat mässlingen. Och det gäller inte bara i utvecklingsländer även om dödligheten i dessa länder kanske är högre. Sen är det här argumentat i samband med mässling ganska intressant. Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns, och smittar via luftvägar och ögonens slemhinnor. Hur kan det då hjälpa att tvätta händerna?
 
Följdsjukdomarna kanske är ovanliga, men det hindrar inte att ni gråter ut i aftonbladet när lilla pelle på tre år fått en allvralig inflammation i hjärnan till följd av mässling som hans föräldrar vägrat att vaccinera honom mot. Eller ännu värre om han dött. Visst skulle det då vara vårdens fel? För så fungerar det ju. Ingen bär något eget ansvar av sina idiotiska val. Det är alltid någon annans fel. Allra helst vårdens.
 
Ja, varför vaccinerar vi inte enbart dem som kan tänkas drabbas? Det här är mycket enkel logik. Att vara vaccinerad innebär inte ett hundraprocentigt skydd, det vill säga att alla de som är vaccinerade inte har ett fullgott skydd. Eftersom alla människor runt omkring är vaccinerade så gör det inte så mycket om någon inte har ett fullgott skydd. De andra personerna förhindrar att smittor sprids. Så om enbart det ena könet vore vaccinerat mot en sjukdom så skulle den fortfarande florera bland det andra könet, det vill säga smittan skulle hela tiden vara närvarande och de utan helt skydd skulle drabbas. 
 
Sen finns det föräldrar som inte vaccinerar mot till exempel stelkramp. Vet ni vad stelkramp är? Kopierat från 1177:
"Stelkramp orsakas av en bakterie. Den bildar ett gift som blockerar nerver i ryggmärgen och gör att man får kramper i musklerna. Infektionen börjar oftast i ett litet sår som har kommit i kontakt med bakterien, som finns i till exempel jord. Stelkramp smittar inte mellan människor.

Om man har stelkramp får man krampliknande muskelsammandragningar. De börjar i ansiktet och halsen och sprider sig till kroppen, armarna och benen. Kramperna sätts igång av yttre intryck som beröring eller ljud.

Eftersom de kramper man får kan vara så kraftiga att man riskerar att kvävas, brukar man få ligga i respirator och vara sövd tills giftet har försvunnit ur kroppen. Man brukar också få behandling med antibiotika och motgift."Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0